Dünya

Avrupa Uzay Ajansı, Dünya’yı milimetre doğruğunda ölçmeye hazırlanıyor

Avrupa Uzay Ajansı, bir milimetre hassasiyetinde konumlandırma hizmetleri sağlayacak uçan bir gözlemevi olan Genesis’in geliştirilmesi için 76,6 milyon Euro harcamayı taahhüt etti. Bu miktar, Salı günü duyurulan konum hesaplama uydu sistemleriyle ilgili sözleşmeler için verilen 233 milyon Euro’nun yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Genesis’in, Dünya’nın konumlarını ve hareketlerini, yılda 0,1 mm’lik uzun vadeli bir istikrarla ve milimetrelik doğrulukla tam olarak tanımlayan küresel bir koordinat sistemi olan Uluslararası Karasal Referans Çerçevesini (ITRF) sağlaması bekleniyor.

Bu doğruluk, uydu navigasyon menzili, çok uzun taban çizgisi interferometrisi, uydu lazer mesafe ölçümü ve Doppler Orbitografi ve Uyduyla Entegre Radyo konumlandırma (DORIS) olarak bilinen uydu konumlarını belirlemek için yer istasyonları ve uydular arasındaki radyo sinyallerinde Doppler kaymasını kullanan bir sistem dahil olmak üzere olağan ana Dünya ölçüm tekniklerinin aynı yerde konumlandırılmasını sağlayarak bunu başaracak. Tüm bu karmaşık sistemlerin tamamı ultra kararlı bir osilatör (USO) tarafından senkronize edilecek. ESA, her tekniğin doğasında bulunan önyargıları beraber kullanılmaları sayesinde düzeltmeyi hedefliyor.

Genesis ana yüklenicisi OHB Italia’nın genel müdürü Roberto Aceti, “Genesis, dört jeodezik tekniğin tamamını aynı uydu üzerinde ve uygun şekilde kalibre edilmiş ve senkronize edilmiş cihazlarla bir araya getirerek, Dünya ölçümleri üzerinde daha önce hiç görülmemiş sonuçlar verecektir” diyor.

ESA, geçtiğimiz yıl yeni olan Yüksek Doğruluk Hizmetinin (HAS) elde ettiği 20 cm yatay ve 40 cm dikey doğruluğu övüyordu. Avrupa’nın uydu navigasyon filosu Galileo, o sırada sahip olduğu 28 uydu takımyıldızı ve dünya çapındaki yer segmenti ile dünyanın en hassas uydu navigasyon sistemi olarak kabul ediliyordu.

20 cm’lik bir doğruluk, Dünya’nın ölçümü için oldukça doğru olsa da, tek bir milimetrenin çok daha etkileyici bir doğruluk olduğu rahatlıkla söylenebilir.

ESA Salı günkü duyurusunda, “Güncellenmiş bir Uluslararası Karasal Referans Çerçevesi (ITRF), havacılık, trafik yönetimi, otonom araçlar, konumlandırma ve navigasyon gibi alanlarda Galileo’nun etkin olduğu uygulamaları etkileyerek uydu tabanlı sistemler üzerinde anında fayda sağlayacak” dedi. Uzay ajansı, meteoroloji, doğal afet tahmini, iklim değişikliği etkilerinin izlenmesi, arazi yönetimi ve araştırmaların yanı sıra yer çekimi ve yer çekimi olmayan kuvvetlerin alan olarak incelenmesinin de fayda göreceğini ekledi.

Sözleşme ücretinin geri kalanı (78,4 milyon Euro’luk iki ayrı parça) Alçak Dünya Yörünge Konumlandırma Navigasyonu ve Zamanlama göstericisi veya LEO-PNT için kullanılacak.

kozakliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu