Haber

DEM Parti Çankaya adayları: Sıradan belediyecilik Çankaya’ya kötülük

ANKARA – DEM Parti, gündüz nüfusu 2 milyona varan ve Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Çankaya’da Etnolog Türkan Demir ve Mimar Tanju Gündüzalp’i aday gösterdi. Adaylıklarının ilanından bu yana Çankaya’ya dair projelerini mahalle mahalle anlattıklarını ifade eden eşbaşkan adayları Demir ve Gündüzalp, DEM Parti’nin Kürt illerinde büyük bir yerel demokrasi birikimi biriktirdiğini ve bunu Ankaralılara anlatmak istediklerini söyledi.

Üniversiteler, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarının konumlandığı Çankaya’nın kültürel ve sosyal hayatıyla fark yaratması gerektiğini ifade eden adaylar, Çankaya için ‘sıradan’ bir belediyeciliğin büyük kötülük olduğunu ifade etti.

‘NEFES ALAN KENTLER İMAR EDECEĞİZ’

‘Asfalt-beton’ belediyeciliğini bitirerek nefes alan bir kent imar edeceklerini söyleyen Türkan Demir, “Siyaset, biz bu topraklarda yaşayanlar için değil artık. Hırsın, erkek egemenliğin, savaşın, çıkarın, hoyratlığın, yandaşçılığın, koltuğun, rantın, benimciliğin varoluşsal karşılığı olmuş durumda. Dünyayla ve üzerinde yaşayanlarıyla insanı, ağacı, canlısıyla bir ilgisi kalmamış, kendisinin ve çevresinin derdine düşmüş. İktidarlar ve şirketlerin eline düşmüş siyaset. Bu elden kurtulmalıyız” dedi.

‘MOR BAYRAKLI İŞLETMELER, SIĞINMA EVLERİ VE KREŞLER ÖNCELİĞİMİZ OLACAK’

Çankaya’nın uzun süredir erkekler tarafından yönetildiğini belirten Demir, “Eşbaşkanlık sistemimiz bizim mor çizgimiz. Yönetirken, eşit temsiliyeti ve kadın istihdamını çok önemsiyoruz. Mor Bayraklı Kadın İşletmeler projemizi kentin kadın örgütleri ile birlikte planlamayı düşünüyoruz. Çankaya’da Kadın Sığınma Evi 1 tane. Kadın ve LGBTİ+ bireylerin korunması adına bunun arttırılması gerektiği bir gerçek. Kreşler de çok az sayıda. Bunlar öncelikli konularımız olacak” ifadelerini kullandı.

‘SEMTİMİZİN BOSTANINDA ÜRETECEK, SEMTİMİZDE TÜKETECEĞİZ’

İlçe sınırlarındaki tarım alanlarının imara açılmayacağını, çeper köylerden ve çiftçilerin üretimi için mandıra ve tesisler kurulacağını anlatan Demir, “Ekolojik yerel yönetim modeline geçilecek. Temiz hava ve temiz su sorunumuz büyük. Her mahallede, halkın insani hakkı olan temiz suya erişim, sebil noktaları kurulacak” diye konuştu. Demir, sosyal adaletsizliği çözebilmek için de yerel kooperatifleşmelerle üretimden tüketime bir kooperatif yapısı kurulacağını söyledi. Demir, “Semtimizin bostanında üreteceğiz, semtimizde tüketeceğiz” dedi.

‘BİRLİKTE VE BİR ARADA YAŞAMA EVET’ DİYECEK BİR YENİ YOL, BİR MODEL MÜMKÜN

‘Kolektif’ ve ‘birlikte yönetmek’ sözcükleriyle tanışılması gerektiğini kaydeden DEM Parti Çankaya Eşbaşkan adayı Tanju Gündüzalp de “Merkezi ve otoriter olan iktidarın, faşizan ideolojinin kamusalı parçalayan üslubuna karşı devrimci, özgür kentleri yaratacak, ‘savaşa hayır, birlikte ve bir arada yaşama evet’ diyecek bir yeni yol, bir model mümkün” diye konuştu. Kenti çalışanlarla birlikte yöneteceklerini söyleyen Gündüzalp, temsilin sokaktan başladığı; çalışanı, yaşayanıyla yerinden yönetim modelini hayata geçireceklerini kaydetti.

‘HER SEMTE BİR YAYA/YAŞAM SOKAĞI OLSUN İSTİYORUZ’

Her semtte yayalaştırılmış alanlar olmasını istediklerini anlatan Tanju Gündüzalp, “Her semtte yayalaştırılmış ve 24 saat aktif bir sokak, yaşam alanı olacak. Çocuklar, kadınlar, LGBTİ+’lar ve büyük yaştakilerin sokağa çıkabildiği, engeli olanlarımızın eve sıkışmadığı, insanlarımızın bir araya gelebildiği, nefes alan, yaşayan, erişilebilir sokaklar inşa edeceğiz” dedi.

Çankaya’nın tarihi mahallelerinde; yaşam alanlarına, yeşil alanlara, bir araya gelinebilen alanlara ve boşaltma mimarisine ihtiyaç olduğunu belirten Gündüzalp, “Her mahallede bir ya da iki yapının yerine, bir boşluk, yaşayanı odaklı açık ve acil toplanma alanı olacak” dedi.

‘STRESSİZ, DİNGİN, MUTLU BİR KENT PARÇASI AMACIMIZ’

Gündüzalp sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentin yaşanabilir olduğu, kamusal kurumlara, kültür, eğitim, sağlık kurumlarına 15 dakikada ulaşabildiğimiz, ihtiyaçlarımızı araçsız, yürüyerek ya da bisikletle sağlayabildiğimiz, iklime karbon yükü üretmemiş, stressiz, dingin, mutlu bir kent parçası amacımız.”

‘ÇANKAYA TEK BİR ORGANİZMA DEĞİL’

Hemzemin, sokağa yayılabilen, 24 saat yaşayan, bir arada üretimleri sağlayan ortak yaşam alanlarına kültür, sanat, üretim kitaplıkları kuracaklarını anlatan Gündüzalp, seçilmeleri halinde ilk 1-2 ay, yeni imar kararı alınmayacağını söyledi. Gündüzalp, “Tek bir organizma değildir Çankaya. Her semtinin ihtiyaçları farklılıklar gösterir, biz bunu da yerinden deneyimleyerek farklılıklara göre hizmet üretecek bir planlama ile ilerleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

sarikayaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu