Uzmanlar, depremzedelerle dayanışma içinde doğru iletişime dikkat çekti
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilde hissedilen deprem, bölgede yaşayanları hem fiziksel hem de ruhsal olarak etkiledi. Küçükçekmece Belediyesi Aile Danışma Merkezi Uzm. Klinik Psikolog Aykut Koçak, mağdurlara destek olmak açısından dikkatli olunması ve doğru bağlantı kurulması gerektiğini belirterek, “Yardım istemeyen insanları zorlamamalı ve onlara ancak ihtiyaç duyduklarında ulaşmaya çalışmalısınız. Destek.”
Depremden etkilenen bireylere yardım edilirken bu sürecin profesyonel bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Psikolog Aykut Koçak, “Depremi yaşamış bireylerin sorduğu sorulara gerçek bilgiler verilmeli. Bireye ‘Her şey daha iyi olacak, bari hayattasın’ gibi gerçek dışı teselliler ve güvenceler verilmemeli. Geçmişte ‘Keşke böyle olsaydı’ gibi cümleler kullanılmamalı, ‘Suçluluk, yetersizlik, çaresizlik, hayal kırıklığı gibi olumsuz duygular yaratır. Eleştirel değil anlayışlı bir tavır sergilemeye özen gösterilmelidir. Yardımlar konusunda zorlama olmamalı” dedi.
KENDİNİZE ZAMAN AYIRIN VE SABIRLI OLUN
Depremin doğrudan yaşamayan yetişkinlerde ve çocuklarda bile çeşitli korkulara yol açtığını belirten Koçak, yetişkinlere şunları anlattı: “Depremden sonra yetişkinlerde kaygı, unutkanlık, uyku sorunları, baş dönmesi, ağlama gibi duygusal, zihinsel, fiziksel ve duygusal sorunlar yaşanıyor. nöbetler, öfke kontrolünde güçlük, günlük yaşamı sürdürmede güçlük.Davranışsal tepkiler olabilir.Bu yansımalar karşısında kendinize zaman tanıyın ve sabırlı olun.Tretremi yaşayan kişilerle iletişim halinde olun, onlarla işbirliği içinde kalmaya çalışın. Günlük rutinlerinizi sürdürmeye ve sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirmeye çalışın.
ÇOCUKLARINIZIN DEPREM İLE İLGİLİ SORULARINI BIRAKMAYIN
Çocukların deprem gibi travmatik yaşam olaylarına her yaş grubunda farklı tepkiler verdiklerini ifade eden Koçak, şöyle konuştu:
“Çocuklar beyin sarsıntısı ile ilgili sorularına hayal güçlerini kullanarak cevap ararlar. Bu nedenle çocuğun sorduğu hiçbir soru gözden kaçmamalı, fazla detaya girmeden olayın anlamlandırılmasına yardımcı olunmalı ve dürüst cevaplar verilmelidir. en çok duymak ve hissetmek istedikleri inançları olduğunu bilmek.İmandan ve birlikte olmaktan sık sık bahsedin.Sık sık iletişim kurun.Sarılmak ve öpmek inanç duygusunu artırır.Daha çok zaman geçirin ve oyuna yer açın.”
ŞİKAYETLERİNİZ AZALMAZSA UZMANDAN DESTEK ALIN
tecrübe. Psikolog Koçak, bu süreçte anne babayla yatma isteği, yalnızlık korkusu, okula gitmek istememe, altını ıslatma, parmak emme, sürekli depremlerden bahsetme gibi tepkilerin oluşabileceğini söyleyerek, anne babalara, “Hadi gelin birlikte gidelim.” unutmayın ki olağandışı bir durum yaşıyoruz ve kayıplarımız var.Tüm bu belirtiler yaşanan olayla başa çıkma çabalarının sonucudur.Unutmayın ki bunlar çok doğal fakat süreksiz tepkilerdir.Bunlar yoğunluğu değişebilen yansımalardır. İlk haftalarda zamanla azalması beklenir.Şikayetlerin azalmadığını ve çocuğun günlük hayatını etkilemeye başladığını gözlemlerseniz, kendine veya başkasına zarar verme düşüncesi oluşursa birinden destek almaktan çekinmeyiniz. ruh sağlığı uzmanı.”
BELEDİYEDEN DEPREMDEN ETKİLENENLERE MANEVİ DESTEK
Küçükçekmece Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, depremzedelere uzman psikologlardan ücretsiz danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyor. Depremden etkilenenler merkezi telefonla arayarak randevu alabilirler.